Sposób odżywiania ma wpływ na nasze zdrowie. Dlatego powinnyśmy unikać produktów wysokoprzetworzonych. Wybierać produkty spożywcze, które mają prosty skład i nie zawierają za dużo dodatków do żywności. Jednym z rozwiązań może być przygotowanie samodzielnie posiłku. Wtedy wiesz co jesz.

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 20 g nasiona słonecznika
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Czas przygotowania: 30 min
Czas na wyrośnięcie: 2 godziny
Ilość porcji: 26 sztuk
Wartość odżywcza: 1512 kcal

Przygotowanie:

Rozpuścić drożdże z cukrem oraz łyżką mąki pszennej w 100 ml ciepłej wody. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.

Do osobnej miski przesiać mąkę pszenną oraz żytnią, dodać sól. Dodać drożdże oraz pozostałą wodę. Całość wyrobić do momentu, gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Do ciasta dodać nasiona słonecznika. Całość wymieszać, wyrabiać przez 5 minut. Przełożyć chlebek do foremki. Na powierzchni zrobić skośne nacięcia o długości 5 mm. Posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godz.

Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Piec przez 40 minut do zarumienienia. Smacznego!