Ciecierzyca zaliczana jest do superfoods, ponieważ charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością składników odżywczych. Jest bogatym źródłem białka roślinnego, a ponadto zawiera dużo witamin oraz składników mineralnych, w szczególności żelaza. Dlatego spożywanie ciecierzycy jest zalecane w cukrzycy, dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi oraz w zaparciach. Wzbogacając swoją dietę o takie składniki w prosty sposób dbasz o swoje zdrowie.
Składniki do pasty:
- 260 g ciecierzyca gotowana z puszki
- 28 g pomidory suszone
- 5 g ząbek czosnku
- 20 g oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 20 porcji
Wartość odżywcza: 688 kcal
Przygotowanie pasty:
Ciecierzycę odsącz, wypłucz na sitku. Dodaj pomidory oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Następnie wszystkie składniki zmiksuj na gładką konsystencję. Dodaj przyprawy do smaku. Smacznego!