Ciecierzyca zaliczana jest do superfoods, ponieważ charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością składników odżywczych. Jest bogatym źródłem białka roślinnego, a ponadto zawiera dużo witamin oraz składników mineralnych, w szczególności żelaza. Dlatego spożywanie ciecierzycy jest zalecane w cukrzycy, dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi oraz w zaparciach. Wzbogacając swoją dietę o takie składniki w prosty sposób dbasz o swoje zdrowie.

Składniki do pasty:

  • 260 g ciecierzyca gotowana z puszki
  • 28 g pomidory suszone
  • 5 g ząbek czosnku
  • 20 g oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 20 porcji
Wartość odżywcza: 688 kcal

Przygotowanie pasty:

Ciecierzycę odsącz, wypłucz na sitku. Dodaj pomidory oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Następnie wszystkie składniki zmiksuj na gładką konsystencję. Dodaj przyprawy do smaku. Smacznego!