Jedz lepiej i czuj się lepiej. Przygotowując samodzielnie potrawy masz gwarancje świeżości i jakości. Dlatego zachęcam do zrobienia własnej pizzy u siebie w domu.

Składniki do ciasta:

  • 25 g drożdży piekarskich
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej, typ 500
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Składniki do farszu:

  • 400 ml pomidory z puszki (całe bez skóry)
  • 80 g pieczarki, świeże
  • 56 g suszone pomidory
  • 21 g czarne oliwki
  • 40 g rukola
  • 60 g ser żółty
  • 1 łyżeczka oregano
  • Pieprz do smaku

Czas przygotowania: 30 min
Czas wyrośnięcia ciasta: 1 godzina Czas na pieczenie: 10 minut
Ilość porcji: 6 sztuk
Wartość odżywcza: 1442 kcal

Przygotowanie ciasta:

Do ciepłej wody dodać cukier, łyżkę mąki oraz drożdże. Wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól. Zrobić zagłębienie na środku, a następnie wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dodać łyżkę oliwy. Całość wyrobić na sprężystą, gładką, jednolitą masę. Przykryć miskę z ciastem ściereczką oraz odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Gotowe, wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Ciasto delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając równomiernie palcami po całej powierzchni papieru. Ciasto może się sprężynować dlatego najlepiej zacząć od środka przechodząc w stronę brzegów.

Na przygotowane ciasto wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego oraz pozostałe składniki. Pozostawić na 10 min aż ciasto podrośnie i następnie wstawić do pieczenia do nagrzanego piekarnika na 250 st. C. Piec przez około 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać rukolą. Smacznego!

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Pomidory z puszki przelać na patelnię. Mieszać na średnim ogniu przez około 15 do 20 min do momentu zredukowania, wyparowania wody. Na koniec dodać przyprawę oregano, pieprz do smaku. Pozostawić, aż ostygnie. Następnie sosem posmarować ciasto. Dodać pozostałe składniki, a potem upiec.

Dodać pozostałe składniki