Zadbajmy by solidna dawka kalorii potrzebna zimą pochodziła z rozgrzewających, łatwo dostępnych produktów z naszej kuchni. Zawarty w owsie beta-glukan wpływa korzystnie dla osób chorych na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę oraz insulinooporność. Cynamon natomiast pozytywnie wpływa na normalizację poziomu cholesterolu całkowitego jak i jego poszczególnych frakcji.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Czas przygotowania: 5 min
Ilość porcji: 1
Wartość odżywcza: 490 kcal

Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem i gotujemy 3-5 minut, aż zgęstnieją. Gdy nieco przestygną, dodajemy połowę łyżki miodu i mieszamy.

W międzyczasie jabłko dzielimy na pół i wykrawamy gniazdo nasienne. Jedną połówkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a drugą kroimy wraz ze skórką w cieniutkie cząstki. Starte jabłko mieszamy z połową cynamonu oraz połową łyżki miodu i następnie układamy na dnie miseczki. Dodajemy gorącą owsiankę, dekorujemy cząstkami jabłka, posypujemy resztą cynamonu. Smacznego!