Lemoniada rabarbarowa
Zadbaj o różnorodność swojej diety. Jednym ze sposobów jest wykorzystywanie sezonowości produktów. Miesiąc maj to czas na nowalijki do których należy między innymi rabarbar. Jest on cennym warzywem o słodko-kwaśnym smaku, bogaty w witaminę C, A, B oraz składniki mineralne takie jak kwas foliowy, potas, żelazo i wapń. Ma działanie przeciwzapalne i przeczyszczające. Ze względu na dużą zawartość błonnika usprawnia pracę jelit. Działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, utrzymuje prawidłową pracę wątroby oraz woreczka żółciowego. Obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Jest niskokaloryczny i smaczny. Można go użyć jako dodatek do potraw, deserów, koktajli, kompotu, galaretek, a poza sezonem jako dżemy. Doskonale nadaje się do mrożenia i nie jest drogi. Warto go spożywać gdyż znakomicie gasi pragnienie.
Składniki:
- 300 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 1 garść mięty
- 80 ml soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- 1450 ml wody
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 5 porcji
Wartość odżywcza: 477 kcal
Przygotowanie:
Rabarbar pokrój na drobne kawałki, przełóż do rondelka. Dodaj 200 ml wody, cukier oraz skórkę z cytryny. Całość zagotuj.
Zmniejsz ogień, dodaj miętę i gotuj około 8 minut.
Przecedź (rabarbar i miętę), połącz z sokiem z cytryny.
Powstały syrop zmieszaj z pozostałą ilością wody, możesz dodać kostki lodu oraz plaster cytryny.
Lemoniadę przelej do butelki lub dzbanka. Smacznego!