Lemoniada rabarbarowa

Zadbaj o różnorodność swojej diety. Jednym ze sposobów jest wykorzystywanie sezonowości produktów. Miesiąc maj to czas na nowalijki do których należy między innymi rabarbar. Jest on cennym warzywem o słodko-kwaśnym smaku, bogaty w witaminę C, A, B oraz składniki mineralne takie jak kwas foliowy, potas, żelazo i wapń. Ma działanie przeciwzapalne i przeczyszczające. Ze względu na dużą zawartość błonnika usprawnia pracę jelit. Działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, utrzymuje prawidłową pracę wątroby oraz woreczka żółciowego. Obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Jest niskokaloryczny i smaczny. Można go użyć jako dodatek do potraw, deserów, koktajli, kompotu, galaretek, a poza sezonem jako dżemy. Doskonale nadaje się do mrożenia i nie jest drogi. Warto go spożywać gdyż znakomicie gasi pragnienie.

Składniki:

  • 300 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 1 garść mięty
  • 80 ml soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1450 ml wody

Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 5 porcji
Wartość odżywcza: 477 kcal

Przygotowanie:

Rabarbar pokrój na drobne kawałki, przełóż do rondelka. Dodaj 200 ml wody, cukier oraz skórkę z cytryny. Całość zagotuj.

Zmniejsz ogień, dodaj miętę i gotuj około 8 minut.

Przecedź (rabarbar i miętę), połącz z sokiem z cytryny.

Powstały syrop zmieszaj z pozostałą ilością wody, możesz dodać kostki lodu oraz plaster cytryny.

Lemoniadę przelej do butelki lub dzbanka. Smacznego!